Tuin van Fibonacci

“0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181, 6765, 10946, …”

De Tuin van Fibonacci, een loungeplek bij het Da Vincicollege Roosendaal.

De natuur lijkt chaos maar bestaat voor een belangrijk deel uit structuur. In voorbije eeuwen hebben wetenschappers aan de hand van wiskundig verlopende groeipatronen de rij van Fibonacci geformuleerd. Deze wiskundige getallenreeks waarvan Fibonacci de grondlegger was begint met 0 en 1 en vervolgens is elk volgende element van de rij steeds de som van de twee voorgaande elementen. De eerste elementen van de rij 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34 enz. Talloze kunstenaars waaronder Leonardo da Vinci (de bedenker van de Fibonaccireeks was een van zijn voorvaderen) lieten (en laten) zich inspireren door deze getallenreeks die als een van de beroemdste in de wiskunde wordt beschouwd. Niet alleen de structuur van de Nautilusschelp dient als visueel bewijs van deze systematiek maar ook de ontwikkeling van bijenpopulaties, de voortplanting van konijnen, de spiraalsgewijze beweging van de zaden van zonnebloemen, de opbouw van artisjokken, van de ananas, van de varen die zich openvouwt, de ordening van de schubben van een dennenappel, de verdeling van takken aan bomen, de ordening van bladeren aan takken: de natuur is alom vervuld met Fibonacci.

Omdat de groei en ontwikkeling in de natuur congruent zijn aan groei en ontwikkeling in het leerproces van jonge mensen is ervoor gekozen om de rij van Fibonacci tot uitgangspunt te kiezen. Het vijfdelige ensemble is in november 2016 geplaatst bij het Da Vincicollege in Roosendaal.

Kaders kunstopdracht

Participatie van de leerlingen en functionaliteit waren nadrukkelijke randvoorwaarden bij de opdracht.De intentie om het kunstwerk met natuur en groei te verbinden werd ingegeven door de bijzondere buurt- en leertuin Buitenkans die het da Vinci College heeft ontwikkeld.

In de  Tuin van Fibonacci  zijn volgens de befaamde  getallenreeks een aantal beeldelementen aangebracht die fungeren als ontmoetingsplekken in de tuin van het voorterrein van de school en waarmee de beleving van het buitengebied rond de school wordt vergroot.

  • De Fibonacci-beeldelementen zijn elk gesitueerd op een gelijkzijdige vijfkantige ‘vloer’ die in maatvoering meegroeit met de beeldelementen. Deze vijfkantige dragers zijn uitgevoerd in cortenstaal waarin een natuurlijk patroon van diverse bladeren In een reeks van 3-5- 8- 13-21 is uitgespaard.
  • De bladeren zijn ingegoten met melkkleurige giethars en vormen een contrast met het donkere cortenstaal.
  • Voor de vorm van de vijfhoek is niet alleen om vormtechnische redenen gekozen maar ook omdat het getal vijf met zijn verbinding van twee en drie in de getallensymboliek voor het mannelijke en het vrouwelijke staat, voor yin en yang, voor het natuurlijke frisse leven.
  • De afmetingen van de vloerelementen variëren van 140cm per zijde van het kleinste tot 300cm per zijde voor de grootste.
  • De houten zitelementen zijn 60cm hoog en 30 cm breed en zijn uitgevoerd in de meest duurzame houtsoort angelim vermelho.
  • De vijf platforms met zitelementen worden geplaatst in een deel van een vijfhoek van gras met daaromheen een beplanting van opgaand groen zoals elders in het terrein.

 

Opdrachtgever: Da Vincicollege, Roosendaal
Jaar: 2016
Locatie: Voorterrein Da Vincicollege, Roosendaal