De tafel van drie

Magneettafel, Schaaltafel en Leesttafel zijn in 1997 gemaakt n.a.v. de opheffing van de gemeente Drunen als zelfstandige gemeente. ‘Tafel van Drie’ is een beeld in drie delen dat dit moment markeert en de verbondenheid van de verscheiden kernen Drunen, Elshout en Giersbergen van de voormalige gemeente die nu horen bij de gemeente Heusden a/d Maas.

Magneettafel
Lokatie:Giersbergen

Giersbergen ligt aan het duingebied en het gehucht is gezien als een soort magnetische bol waaraan zich hangenderwijs zandkorrels en zaden verenigen. Daarboven een tafelblad dat de wandelaar een gids biedt in de tot dwalen en verdwalen nodigende duinen. Giersbergen is klein maar aan alles is er veel: er is veel zand, er zijn veel wandelaars en heel veel eindeloze tijd die er lijkt te hebben stilgestaan.
materiaal: brons
l x b x h : 100 x 100 x 120

Schaaltafel
Lokatie Elshout: hoek Zeedijk/Kapelstraat

Elshout geniet de polder. Hier geen door de natuur en het toeval verzamelde zaden en zandkorrels, maar de vruchten, gewonnen voor ons levensonderhoud: ze liggen uitgestald op de Schaaltafel.
materiaal: brons
l x b x h : 120 x 80 x 75

Leesttafel
Lokatie Drunen: Prins Hendrikstraat

Drunen is de eenheid scheppende want naamgevende gemeente van de drie. Hier staat een driepoot – drie vanwege de drie gemeenten en tegelijk één geheel van drie leden. Hij verbeeldt de eenheid van de drie. De Leesthij aan de aloude Langstraatse schoenmakersleest. Hij staat aan een tafelblad waarop de kaart te lezen is van het gehele gebied.”
l x b x h grondplaat reliëf in brons : 300 x 300
l x b x h leesttafel:140 x 200 x 125 (brons)

Opdrachtgever: Gemeente Drunen
Jaar: 1997
Locatie: Drunen, Elshout en Giersbergen