Swingbo

De leerlingen aan het JanTinbergencollege in Roosendaal heb ik betrokken bij de realisatie van het kunstwerk op de buitengevel van de gymzaal. Ze zijn gevraagd tekeningen te maken van het beroep wat ze later denken te kunnen gaan uitoefenen, van het gedroomde perspectief van ‘later als ik groot ben’. Fragmenten van die tekeningen dienden vervolgens als sjablonen voor 14 smalle panelen in emaille die ge├»nspireerd zijn op de peilstokken zoals Rijkswaterstaat die in rivieren plaatst. Zoals op peilstokken de waterstand wordt gemeten zijn de beeldfragmenten de ijkpunten in het sculptuur.

Swingbo refereert aan een enorm skateboard en is daarmee een ode aan de jeugd die een sprong maakt in de tijd. Swingbo is een collectief toekomstperspectief.

l x b : 450 x 110 cm koper/rvs/emaille

Anekdote

Toen op enig moment het Jan Tinbergencollege werd afgebroken is Swingbo per abuis mee gesloopt. In 2020 kreeg ik via FB de vraag van een zekere Luc of ik wist waar het beeld was gebleven. Het bleek een vraag van een oud-leerling te zijn die destijds 13 was en kok wilde worden. De koksmuts die hij tekende bleek hem te passen want nu hij 36 was raakte hij op enig moment in zijn eigen restaurant aan de praat met een oud-leraar en een gast en kwam Swingbo ter sprake. Hij vertelde me dat hij zich zoveel jaren na dato de tekensessie als de dag van gisteren herinnerde en nog steeds trots te zijn op de koksmuts die hij destijds tekende alsof zijn leven ervan afhing. Prachtig bewijs van het grote belang dat participatie kan hebben bij de realisatie van kunst. 

Opdrachtgever: Jan Tinbergencollege Roosendaal
Jaar: 1997
Locatie: Bovendonk 1 Roosendaal