Rots in de branding

In de opdrachtomschrijving werd aangegeven dat ontmoeting centraal zou moeten staan in het kunstwerk. Anders dan een afspraak berust de ontmoeting – en dat geldt zeker voor de openbare ruimte – op toeval.           De toevallige ontmoeting is spannender dan de geplande afspraak.           Het onverwachte, de verassing, speelt bij de ontmoeting op straat een rol.

Een robuuste waterspuwende rots als variant op de vulkaan die lava naar boven brengt.De rauwe rots wordt bevolkt met gedetailleerde figuren.Zij hebben elkaar hier ontmoet of zullen dat nog gaan doen. In elk geval hebben ze een thuis gevonden op de smalle richels langs de rand van de rots.

De waterspuwers op de rots gedragen zich al net zo onvoorspelbaar: er is geen meetbaar systeem, er zit voor de passant een grote mate van toeval wie wanneer het water de lucht inschiet.

Helmond heeft een geschiedenis van noeste arbeid. Eerder een stad van stoere onverschrokkenheid dan van deftige elegantie. Enerzijds staat de rots in Helmond voor het robuuste en krachtige, voor de assertiviteit en stoutmoedigheid van Helmond en anderzijds vind ik dat Helmond wel wat ‘schwung’ kan gebruiken en wil ik met de lichtheid van een sprankelende zilverkleurige rots met hoog gepolijste onderdelen een sieraad aan de stad geven.

De rots: krachtig, stoer, brutaal, een veredelde icoon van de natuur. De bergbeklimmers, op weg naar boven of naar beneden, maken een pas op de plaats, rusten even uit op de plek waar ze zijn terecht gekomen. Om er bevroren te raken in een eeuwige verbondenheid met de natuur, verbonden vooral met elkaar, want hun spel met het water is samenspel. En iedere klimmer weet daarvan: op de berg hou je elkaar vast. Doe je dat niet dan loert het gevaar van het ongeluk. Ze staan er gewoon te staan, of misschien maken ze een acrobatische beweging door een handstand te maken en dan spuit het water uit de top van de teen.

De rots en haar bewoners staan symbool voor de stad. Niet alleen op de berg is samenspel nodig om te overleven. Ook in de maatschappij, in de stad, in het werk zijn mensen verbonden met elkaar en is samenwerking noodzakelijk. Helmond als makersstad weet dat als geen ander.

(niet gerealiseerd)

Opdrachtgever: Gemeente Helmond
Jaar: 2008
Locatie: n.v.t.