Belladonna

De Commissie Kunst en Architectuur (CKA) formuleerde een heel open opdrachtformulering zonder dwingende randvoorwaarden waaraan het kunstwerk zou moeten voldoen. Een omschrijving van de plek waar het kunstwerk zou moeten komen volstond.De plek ligt links van de ingang van het Gemeentelijk Woningbedrijf, waar een stukje gras is geklemd tussen oud-en nieuwbouw en omzoomd door grote oude bomen.

Het rustige, beslotene, haast neutrale karakter van de plek is als uitgangspunt genomen en is gezien als een theatraal decor.
Belladonna is opgebouwd uit stroken van 4 mm. dik staal, die deels zijn gewalst en verticaal over elkaar heen gedrapeerd. Ze omgeven als het ware een binnenruimte. Horizontaal wordt het beeld met een aantal stalen banden ingesnoerd. De hoogte is ± 2.50 meter en staand op een amorfe betonnen sokkel wordt het een beeld op een eiland dat in het gras staat.
Het lijkt een cocon, een in zich zelf gesloten vorm. Het is een eenzame speler in een decor van oud- en nieuwbouw en met de monumentale bomen eromheen in de coulissen.

L X B X H: 250 x 160 (op sokkel R: 350)
MATERIAAL: gecoat metaal

 

Opdrachtgever: Gemeentelijk woningbedrijf Dordrecht
Jaar: 1990
Locatie: van Baerleplantsoen 26 Dordrecht