Verzameling Retour

Aankoop provincie Overijssel 1985
locatie: Gramsbergen, links naast het station

Ijzer, keramiek, 200 x Ø 900 cm

In de tijd dat ‘Verzameling Retour’ werd gemaakt intrigeerde mij dat sculptuur zich onderscheidt van het tweedimensionale beeld door het innemen van fysieke ruimte. Het bracht me tot het onderwerp om een plek te mythologiseren, te voorzien van een betekenis.

Twee beelden zag ik voor me. Werkend aan een kleisculptuur in een oude steenfabriek zag ik de karretjes met klei uit de leemput komen, op rupsbanden gingen hompen klei naar boven, verdwenen in een trechter en aan de andere kant kwamen ze als keurig getrimde bakstenen weer tevoorschijn, klaar voor de oven. Die reis van de klei langs de band omhoog op weg naar een toekomstige bestemming als baksteen vond ik intrigerend. Een ander beeld was er een van koeien die verwonderd samendrommen in de wei rondom een pas geboren kalf. De concentratie van de dieren rond de plek waar het beestje in de wei geboren ligt te zijn geeft de plek een bijzondere lading. Het was voor mij het aanvullende beeld waarop ‘verzameling retour is gebaseerd.

De cortenstalen bogen in een kring boren zich in de aarde, op hun rug de gebakken klei die de weg terugzoekt naar de aarde waar hij ooit vandaan kwam.

De ontwerpschets:

Opdrachtgever: n.v.t. - Aankoop provincie Overijssel (1985)
Jaar: 1984
Locatie: Gramsbergen, links naast het station