Adieu Factory

In Perron 1, de Gemeentelijke Expositieruimte van Delden die gevestigd is in de voormalige wachtkamer van het station, was van 20 februari tot 22 maart 2003 de installatie ‘ADIEU FACTORY’ te zien. Centraal in het idee van ‘ADIEU FACTORY’ staat de betekenis van het stationsgebouw als de plek waar afscheid wordt genomen. Dit specifiek voor deze locatie gemaakte kunstwerk bestaat uit een aantal onderdelen.

Op twee van de vier ramen van het voormalig stationsgebouw  was in forse oranjekleurige letters  de naam van de tijdelijke fabriek ‘ADIEU FACTORY ‘ te lezen. Voor de vier ramen zijn vier spaarzaam verlichte etalages geplaatst. De wanden hiervan zijn bedrukt met een patroon van een figuurtje in een lange zwarte jas zwaaiend met een zakdoek en met een hondje aan de riem. In de etalages lagen 72 zakdoeken, keurig gestreken en gevouwen, strak in het gelid. Zakdoeken voor het afscheid, om, zolang het zicht dat toelaat, lang en wit te wuiven. Deze ‘vaarwelzakdoeken’ zijn behalve met het woord ‘adieu’ met afbeeldingen van vertrekkenden bedrukt. Met prints van soldaten, vluchtelingen, vakantiegangers, avonturiers.

Vaarwel, adieu, auf wiedersehen: wat hen bindt is het afscheid.

Centraal in de ruimte staat een hoge tafel waarop enorme bergen witte stof waaruit de zakdoekjes in de etalages kennelijk worden gemaakt. Een deel van de stof bestaat uit lange stroken en is al bedrukt. Tussen de tafel en de etalages staan een viertal gebruiksklare handnaaimachines op hoogpotige bescheiden werktafels. Links en rechts slingeren scharen en meetlinten. Een sobere rij kale peerlampen vormt de primitieve en toch effectieve verlichting. Het is een stilleven van een bedrijf in werking waarbij de naaisters kennelijk pauze hebben. Waarschijnlijk komen ze zo weer terug want het licht brandt nog boven de werktafel.

In de namiddag van 22 maart heeft ADIEU FACTORY om 17.00 uur eenmalig haar deuren geopend om ze om 19.00 uur voorgoed te sluiten. In de uren die daar tussen lagen vond er een TOTALE leegverkoop plaats, een opheffingsuitverkoop met ongekende fabriekskortingen.

Opdrachtgever: Perron 1 Delden
Jaar: 2003
Locatie: Voormalige wachtkamer station NS Delden