Snoeproute Goirke, een project van lange adem

Zwerfafvalproject Snoeproute Goirke

Schoon, heel en veilig is belangrijk voor de leefbaarheid. In een voorverpakte wereld belandt veel afval op straat. Het gevolg is verloedering en een gevoel van onveiligheid.
Mensen kunnen daar veel zelf aan doen. Met name omgevingen van scholen hebben veel last van zwerfafval. De titel ‘snoeproute’ voor de straat tussen school en dichtstbijzijnde supermarkt klinkt vrolijk maar is vaak een vorm van ergernis voor omwonenden.
De aanpak ervan is er een van lange adem.

In februari 2011 verscheen in het Brabants Dagblad een foto van een aantal studenten van het ROC die de Goirkestraat schoonmaakten van zwerfafval. Omdat ze inzagen dat zij als studenten voor een belangrijk deel verantwoordelijk waren voor het zwerfafval op de snoeproute wilden ze op deze manier een steentje bijdragen aan een schonere leefomgeving. Uit het krantenartikel bleek dat er volgens de jongeren te weinig afvalbakken waren en dat de enkele exemplaren die er aan lantaarnpalen hingen bovendien te klein waren voor de hoeveelheid en de maat van de verpakkingen die de studenten kwijt moesten op hun lunchwandeling.

Vanuit de wetenschap dat het ROC alle vakkennis in huis heeft om zelf vorm te geven aan een adekwate inrichting van hun leefomgeving bedacht ik als woordvoerde milieu dat het misschien een idee zou zijn de jongeren structureel probleemeigenaar te maken van hun schoolomgeving.
Om te beginnen zouden de studenten van de Administratieve en Juridische Dienstverlening een voorstel aan de gemeenteraad kunnen doen voor een accoord om meer afvalbakken te mogen plaatsen. (dwz ook meer ledigingen)
Vervolgens zouden door de studenten techniek ontwerpen kunnen worden gemaakt, zouden de lassers kunnen gaan lassen, de schilders gaan schilderen en tenslotte zouden de bouwvakkers de afvalbakken kunnen plaatsen. De gedachte was dat de eigen verantwoordelijkheid van de jongeren tot grotere betrokkenheid zou leiden en tot een kwaliteitsverbetering van de omgeving met een positief imago als resultaat.
De directie van het ROC bleek enthousiast over het idee en na een aantal gesprekken zowel met directie, docenten en klassengesprekken met studenten werd het idee uitgewerkt in het lesprogramma. En studenten gingen op zoek naar draagvlak in de omgeving, met enquetes in de school en in gesprek met de straat.

Een half jaar later in november 2011 kwam ik bij toeval in gesprek met een vertegenwoordiger van Univé. De verzekeraar gaf aan meer te willen uitstralen dat Univé een maatschappelijke verantwoord ondernemer is. Het idee van de adoptie snoeproute werd door hem omarmd en er werd toegezegd dat het bedrijf een substantieel deel van de productiekosten zou willen financieren. Als raadslid maak je dan een pas op de plaats en brengt contacten tot stand tussen het bedrijf, de schooldirectie en de verantwoordelijk wethouder. En alles viel prachtig in elkaar: allen wilden samenwerken. In augustus 2012 werd het voorstel van de studenten voor de Snoeproute Goirke unaniem aanvaard in de gemeenteraad. De daadwerkelijke uitvoering kon beginnen.

Er moest echter nog wel een probleempje worden opgelost. ‘Hoe krijgen we de studenten nou ook echt zo ver dat ze de afvalbakken daadwerkelijk gaan gebruiken? ’ wilde de directie weten.
Tja… afvalbakken plaatsen is één ding maar ze vullen is vers twee. Als bedenker van het concept realiseerde ik me dat jongeren zo ongeveer geboren worden met een mobieltje in de aanslag. Zou het misschien een idee zijn om de studenten uit te nodigen actiefoto’s van elkaar te maken als ze dingen weggooien? De actiefoto’s zouden gepost kunnen worden op een te starten website Goirke Snoeproute (weer een studieopdracht !) en uit het beschikbare budget van de sponsor zou een x bedrag in een prijzenpot kunnen worden gereserveerd. Maandelijks kan een samen te stellen jury bepalen wie de winnaar is en het ‘Snoepje van de Maand’ verdiend voor de meest originele Afvallige Foto. Netjes weggooien kan lonen en het wedstrijdelement maakt het leuk om mee te doen.

In maart 2014 zijn 10 splinternieuwe royale ROCafvalbakken geplaatst rondom de Snoeproute Goirke. Vanaf het onstaan van het idee nav de foto in Brabants Dagblad in 2011 tot realisatie heeft het dan 3 jaar geduurd. En dat is niet erg want het onderwerp zwerfafval op de snoeproute is op deze manier gaandeweg en werkenderwijs het eigendom van de studenten geworden. Wat goed is komt langzaam.

TVDW

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.