T: 0031 (0)6 241 26 539     E: tinevandeweyer@ziggo.nl

CYPRES op ROTS met annex HERDENKINGSTEKEN OVERLEDEN KINDEREN 2008-2014 Terug naar portfolio

  • In →
  • OPDRACHTEN VANAF 2000

De opdracht van de gemeente Pijnacker-Nootdorp voor begraafplaats St. Janshof : Maak een beeld voor het entreegebied dat recht doet aan de betekenis van deze plek waar mensen afscheid nemen.

Soberheid en stilte.

Mijn uitgangspunt voor Cypres op Rots was om een ingetogen en toch krachtig beeld te maken, terughoudend in expressie maar tegelijkertijd een teken van troost. Een beeld dat herkenbaar is, zonder nadruk en vanzelfsprekend aanwezig, alsof het er altijd is geweest. Een ‘stil’ beeld maken, een beeld dat een deel is van de werkelijkheid en dat tegelijkertijd een bepaalde symboliek en abstractie in zich bergt.

In de dood wordt het leven voor eeuwig bevroren in de tijd. Het leven is natuur. In de dood wordt de natuur bevroren, wordt stil en roerloos. Ik wilde dat het beeld op de begraafplaats op een bepaalde manier een relatie had met de bevroren natuur. Maar het moest ook kracht uitstralen, vertrouwen in het leven. Het moest laten zien dat het leven sterk is, altijd door wil gaan, dat het de eeuwige dood kan trotseren.

Het beeld dat ik heb gerealiseerd is een in brons gegoten verbeelding van een jonge cypres op een rots waarvan de wortels als een transparant kantachtig haakwerk over de steen kruipen. De rots als symbool van de aarde met daarop de boom als teken van leven, de wortels als aders die zich hechten aan de aarde en met die aarde zijn verbonden.

De boom wijst naar de hemel, is een teken op afstand, verbindt de aarde met de hemel. De rots, een Scandinavische maansteen, robuust, ruw, ongepolijst, van een brute oerkracht. De boom, verfijnd, gestileerd haast, elegant en rank met wortels die zich hechten, die als aderen de rots omstrengelen.

De cypres die wortelt op de rots is een teken van onverzettelijkheid, van het leven dat kan aarden op de meeste harde ondergrond, van leven dat ondanks alles doorgaat, dat zijn weg zoekt zelfs in de meest onherbergzame omstandigheden.

Het beeld Cypres op Rots kreeg in 2014 een vervolg met het Herdenkingsteken voor overleden kinderen. Voor de verbeelding van een herdenkingsteken voor de kinderen heb ik gezocht naar een beeld dat in een subtiele relatie staat tot Cypres op Rots. Die verbinding is gezocht in het gebruik van een fotografische vertaling van takjes van de cypresboom. Deze takjes vormen in een ronde zilverkleurige aluminium schijf een kantachtig opengewerkt patroon. Een vijftal kleine cypressen in brons op een eveneens cirkelvormige ondergrond houden de schijf schuin overeind.

Het zonlicht vormt een patroon van licht en schaduw via de openingen die de cyprestakjes vormen. Als de zon niet schijnt is het patroon van licht verdwenen maar als een structuur van open kant fysiek nog steeds aanwezig. Het tere open weefsel representeert de kwetsbaarheid van het jonge leven. Daar staat de ronde vorm tegenover. Niets is sterker dan de ronde vorm. Het monumentje wordt erdoor beheerst en staat in die hoedanigheid dan ook voor kracht. Kwetsbaarheid en kracht zijn de polen waarop het herdenkingsmonument voor de overleden kinderen in Pijnacker rust. Het vormt een transparant weefsel dat licht en donker in beeld brengt en weet zich verbonden aan de verschuivende patronen zoals bewegende wolken die laten zien.

(fotografie herdenkingsteken overleden kinderen: Guus Schoonewille)

 

CYPRES op ROTS met annex HERDENKINGSTEKEN OVERLEDEN KINDEREN 2008-2014
CYPRES op ROTS met annex HERDENKINGSTEKEN OVERLEDEN KINDEREN 2008-2014
CYPRES op ROTS met annex HERDENKINGSTEKEN OVERLEDEN KINDEREN 2008-2014
CYPRES op ROTS met annex HERDENKINGSTEKEN OVERLEDEN KINDEREN 2008-2014

Contact

Adresgegevens

Tine van de Weyer
Mr.Stormstraat 17
5041 CN TILBURG
T: 0031 (0)6 241 26 539
E: tinevandeweyer@ziggo.nl

×