BELSLIJNTJE conceptontwikkeling

Het project BelsLijntje werd in maart 2010 geboren. De toenmalige nachtburgemeester Zeus Hoenderop had zich weten te omringen door een aantal vrouwen die per maanmaand zijn ‘maanscout’ zouden zijn. Iedere maanscout kreeg de opdracht iets te bedenken wat bevruchtend zou zijn voor de stad. Iets wat mensen zou inspireren en waar ze rijker van zouden worden.
Vanaf 30 maart was ik de maanscout naast de nachtburgemeester. Ik koos voor het thema van de verbinding en bedacht het project ‘Bels Lijntje SouvenirSmokkelSnoer (145)’. Het was een koppeling van mijn werk als raadslid met mobiliteit en groen in portefeuille en mijn werk als beeldend kunstenaar waarin geschiedenis, toeval en verbeelding een rol spelen. Het project SouvenirSmokkelSnoer(145) zou een ode moeten brengen aan een historische en roemruchte verbinding tussen Tilburg en Turnhout.
Er werd zowel in 2010 als in 2011 een fietstocht met enkele bescheiden culturele ontmoetingen georganiseerd met een gezellige picknick en met een zeer beperkt aantal deelnemers. In 2012 tijdens een lange autorit op weg naar een congres over Stadslandbouw hoorden Dion Heerkens en Huub Glas over mijn intenties, raakten enthousiast en samen zijn we het concept BelsLijntje als een groot en duurzaam project gaan uitwerken.
In 2013 vond het eerste grote fietsevent plaats met honderden deelnemers en met op 13 locaties culturele optredens, met een streekmarkt, verkeersregelaars, vele vrijwilligers en met een bescheiden provinciaal subsidie. Met een eigen website, een coöperatie in oprichting en een Facebookpagina en een twitteraccount.
In 2014 is de coöperatie BelsLijntje definitief een feit en worden gesprekken gevoerd met tal van ondernemers en met zowel Nederlandse als Belgische instanties over de toekomstplannen, over inbedding in een groter geheel van ‘slow leisure’, met een jaar rond activiteiten en verbindingen en met in 2014 opnieuw een grote culturele fietstocht, nu met 50 optredens, tentoonstellingen, proeverijen uit de streek enz. op 23 locaties gedurende twee dagen in september.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.